🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой да определя цените на проектантските услуги

Архитектите и инженерите проектанти не приемат еднозначно методиката за ценообразуването в проектирането

След три месеца за проектиране може да се плаща между 12 и 15 евро за квадратен метър жилищна площ. Снимка Николай Дойчинов
След три месеца за проектиране може да се плаща между 12 и 15 евро за квадратен метър жилищна площ. Снимка Николай Дойчинов
След три месеца за проектиране може да се плаща между 12 и 15 евро за квадратен метър жилищна площ. Снимка Николай Дойчинов
След три месеца за проектиране може да се плаща между 12 и 15 евро за квадратен метър жилищна площ. Снимка Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По този начин средната цена за квадратен метър ще бъде между 12 и 15 евро. Прогнозата е на Камарата на архитектите след като стана ясно, че се разработва Методика за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги. Методиката трябва да замени действащите в момента минимални цени, които се определят от двете камари въз основа на специална наредба. Приемането на методиката е изискване, записано в измененията на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.

Нуждае ли се пазарът на проектантски услуги от регулирани цени?

Основният довод на архитекти и инженери проектанти, че избраният метод за остойностяване на проектантския труд чрез определяне само по икономически показатели на неговата себестойност и печалба, без да се отчита творческата специфика на двете професии, е неправилен. Те предлагат проектантският хонорар да бъде процент от строителната стойност на обекта. За да бъде въведен този метод, трябва да се потърси съгласието на възложителите, който са против този подход. Необходими са и промени в основния Закон за устройство на територията, където да се запише подробна категоризация на строежите по сложност, по обхват и по съдържание на архитектурната и инженерните части на проекта. Според Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране едва тогава може да се говори за разлика в хонорара на архитектите и на инженерите проектанти.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Г

    А защо не дадем на камарата на хлебарите да определя минимални цени на хляба, а на камарата на таксиметровите шофьори да определят минималната такса на километър? И като ще правим подобни глупости, защо въобще закрихме социализма - да си го върнем, като толкова хора го искат.

    Само че при социализма няма да има частни строители, които да плащат безумни цени на архитектите. Архитектите ще си бъдат на държавна заплата, като всички останали. Да помислят по този въпрос преди да предлагат глупости.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    alf

    ами Уважаеми Господине, коментирайте по същия начин хонорарите на адвокатите, заплащането на зъболекарите, които и двете гилдии не издават никакви документи за получените пари и без много шум си налагат цени каквито си поискат без никакво обяснение, а проектантите не само че издават документ и плащат данъци а и са виновни за това че искат да приличат поне малко на колегите си от Европа - справка подобни организации. Опитайте се да проектирате в германия например без да членувате в такава организация и без да спазвате ясно формулираните цени и т.н.
    Когато отговорите на тези малки въпросчета ще ви повярвам, че вашето изявление не е платено или напълно безпристрастно.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    алф

    Ясно е че не стве в час. Точно камарата на хлебарите определя цените на хляба???????!!!!!!!!!!!!!!
    А само ми кажете за един архитект който е взел безумна цена за проектиране . Всъщност какво е безумна цена за вас?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    алф

    За да не се заблудите не съм архитект и нямам никакви връзки с архитекти, така че не ги защитавам

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Г

    Всеки хлебар сам опроделя цената на хляба си. Но не е така при архитекти, адвокати и пр., при които има минимални цени или други ограничения, които не позволяват на отделния представител на тези професии да определя сам цените си.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    АЗ

    Колям кеф е да има минимални цени. Обаче трябва да има и максимално количество проекти примерно. Защото Целта е качество, нали така? Ако ще има само долен праг, тогава пазара трябва сам да оределя цената. Аз работа нещо което е супер ниско платено и много отговорно и също искам да има минимала цена, ама няма. В края на крайщата нещата ще си дойдат на мястото с времето, всеки има право да иска, друг е въпроса дали ще го получи.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    архитект

    Тези, които казват, че определянето на минимални цени за проектиране е непазарно имат известно основание, но всички трябва да знаят, че в България все още няма нормален пазар на проектантски услуги. Защото се получава така, че хора, които инвестират много (наистина много) пари в качествен персонал, добри офиси, легален софтуер, литература и обучения се конкурират с разни пенсионери или студенти, които са способни да работят на брутално ниски цени, само и само да вземат някакви поръчки. А проектите, които произвеждат са мъчение за всички, които се занимават с тях и най-вече за инвеститорите, но когато го разберат е вече късно. Освен това порочната практика на строителните фирми да си създават собствени проектантски организации също води до безобразни резултати, които можем да видим навсякъде около нас. Така че лицензиране на архитектите и минимални цени трябва да има, а условията да са много по-трудни, защото в момента все още куцо и сакато може да проектира и пазара още не е стигнал до етапа, в който да се отсяват наистина по-добрите. И в момента определени фирми работят на цени по-високи от минималните, защото клиентите им знаят много добре за какво плащат. И това е единствения път по който може да се върви, за да може в България да се строят качествени и атрактивни сгради.
    Всички, които се оплакват от "високите" цени да погледнат лекари, адвокати и стоматолози, както и всякакви други специалисти, които явно и неявно си договарят минимални цени. Проектантските услуги не са необходимост и не мога да разбера какво го интересува обикновения човек, който в целия си живот нищо няма да построи колко взимат архитектите. По цял свят архитектите са представители на интелектуалния елит на държавата, защото работата им е изключително сложна и отговорна, затова са и добре платени и богати. Това обаче в България не се разбира, защото популистки се пропагандира някакъв фалшив егалитаризъм, който е любима дъвка за всякакви кибици по форумите и кафетата.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Ванката

    10 Евро/м2 минимум?!
    Абсурд. След като сме в ЕС не може да се откаже проект направен от чужда фирма регистрирана в друга страна членка.
    Тия цени са максималните за Италия например.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    До Архитекта

    "Всички, които се оплакват от "високите" цени да погледнат лекари, адвокати и стоматолози, както и всякакви други специалисти, които явно и неявно си договарят минимални цени".
    И кой от лекарите или адвокатите (изключвам стоматолозите) работи на европейски цени?
    Всеки в България разбира, че трябва да плати на архитекта сериозна сума, ако е решил да строи, ама ако адвокат или лекар му кажат сума, нормална за запада, ще изреват на умряло.
    Лекарите, ако не са собственици на кабинет са за оплакване, а от адвокатите само тези които се занимават със сделки за своя сметка или са "в играта с кримита-та (те не са добри юристи 99%) могат да имат самочувствие, че печелят достатъчно.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    bbikg

    защо плочкаджиите да вземат по 10 евро на м², а архитектите не? а и е съвсем нормално, комисионната на архитекта да е процент от инвестицията, разбира се съобразен с коефициент за трудност... както е в Германия по ХОАИ!?!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал